Kuşlarıma vitamin verebilir miyim ? Ne kadar sıklıkla verebilirim ?
Kuşlarınıza vitamin verebilirsiniz. Mümkünse petshoplarda 3-5 ytl ye satılan vitaminler yerine daha kaliteli ve bilinen markaların (witte molen, sera) vitaminlerini kullanmalısınız. Vitamin kullanırken mutlaka son kullanma tarihine bakmalısınız. Son kullanma tarihi geçmiş vitaminleri kullanırsanız kuşlarınızda çok ciddi sindirim problemleri, zehirlenmeler görülebilir. Kuşların suyuna her gün vitamin koymamalısınız. Vitamin kullanımı çok seyrek aralıklarla yapılmalıdır. Örneğin her ay üst üste 4-5 gün süreyle kuşunuza vitamin verebilirsiniz. Kuşlarımızın sularını hergün değiştirmemiz gerekmektedir. Hem bu sebeple hem de güneş ışığı vitaminlerin etkisini azalttığı için suyunu her değiştiğimizde kuşların suluğuna yeniden vitamin eklemeliyiz. Vitamin eksikliği durumunda görülebilecek bazı rahatsızlıklar formumuzda hastalık ve tedavi kategorisinde yer almaktadır. Sık sık vitamin kullanmak yerine kuşunuza bol bol çeşitli taze sebze ve meyve vermeniz daha doğrudur. Özellikle hastalık durumlarında kuşunuza vitamin takviyesi yapılmalıdır. Bazı antibiyotikler (vitaform, neoterramycin) vitamin katkılıdır
Güvelenmiş (Bitlenmiş )yemleri kullanabilir miyim ?
Güvelenmiş yemleri kullanmamalı ve atmalısınız. Kullanmanız durumunda kuşlarınız sindirim sistemi ile ilgili sorunlar yaşayabilir.
Kabuksuz yem verebilir miyim ?
Muhabbet kuşlarının yem kabukları kafes ve çevresini pislettiği için bu durumdan şikayet eden muhabbet kuşu sahipleri evcil hayvan mağazalarından kabuksuz muhabbet kuşu yemi almaktadır. Kabuksuz muhabbet kuşu yemlerini tavsiye etmiyoruz. Kabuksuz yemler sadece kabuğu soyulmuş darıdan ibarettir. Muhabbet kuşlarının çok daha zengin bir yem karışımı ile beslenmesi gerekir
Açık yem alabilir miyim ?
Açık yemler hava ve tozla direk temas halinde olduğu için her türlü mikrobu, pisliği barındırabilir. Güvendiğiniz bir yer olmadığı sürece açık yemlerden almanızı tavsiye etmiyoruz. Yem satın alırken bütçenizin elverdiği ölçüde en kaliteli yem markalarını kullanmanızı tavsiye ederiz.
İnsan yiyeceklerini verebilir miyim ?
Kuşlarımıza kendi yediğimiz tuzlu, şekerli, yağlı, asitli, baharatlı, alkollü gıdaları kesinlikle vermemeliyiz. Örneğin lor gibi tuzsuz ve yağsız bir peyniri verebiliriz ama tuzlu ve yağlı beyaz peynir veremeyiz. Sularına limon suyu katmamalısınız çünkü limon asitlidir. Kola, soda, cips, çikolata gibi şekerli, yağlı ve asitli gıdarladan kuşlarımızı kesinlikle uzak tutmalıyız. Bazen çok az miktarda bal verebilirsiniz.
Kraker kullababilir miyim ?
Kuşlarınıza evcil hayvan mağazalarında satılan krakerlerden vermenizi tavsiye etmiyoruz. Ballı kraker adı altında satılan bir çok kraker hazırlanırken tohumları birbirine yapıştırmak için bal yerine kuşlarımız için zararlı olabilecek malzemeler kullanılmaktadır. Kendi ballı krakerinizi kendiniz yapabilirsiniz.
Yumurta mamasına neler koyabilirim ?
Yumurta maması temel olarak yumurta beyazı ve sarısı, toz halindeki tuzsuz etimek ve havuçtan yapılmaktadır. Bunların haricinde haşladığınız yumurtaların kabuklarını toz haline getirip hazırladığınız mamaya da katabilirsiniz. Özellikle kanaryalar için hazırlanan mama tariflerinde mısır unu, irmik, bebek maması, bebek bisküvisi gibi malzemelerin kullanıldığını görmekteyiz. Muhabbet kuşu için hazırladığınız yumurta mamasına bu ve benzeri malzemeler eklendiğini yabancı kaynaklarda görmemekteyiz. Bunun yerine yumurta mamasına çeşitli sebze, meyve ve vitaminler eklendiğini görüyoruz.
Maydanoz verebilir miyim ?
Özellikle muhabbet kuşu besleyenler arasında maydanozun muhabbet kuşlarının boğazına yapışarak ölümüne sebep olabileceği şeklinde bir dedikodu dolaşmaktadır. Bu yüzden bir çok muhabbet kuşu sahibi kuşuna mandanoz vermemektedir. Durum korkulduğu gibi değildir. Maydanoz muhabbet kuşları için eşsiz bir C vitamini kaynağıdır. Çok ince parçalara ayırıp kuşunuza verebilirsiniz.
Çekirdek verebilir miyim ?
Muhabbet kuşlarına kendi yediğimiz tuzlu çekirdeklerden asla vermemeliyiz. İthal muhabbet kuşu yemi markalarının içinde çok az miktarda küçük ay çekirdeği bulunmaktadır. Çekirdek de fazlasıyla yağlı bir tohumdur ve az miktarda muhabbet kuşlarımızın yem karışımına katabiliriz. Muhabbet kuşları zorlanmadan küçük ayçekirdeklerini kırarlar ve yerler.
Aşırı derecede yem yiyor, ne yapmalıyım ?
Muhabbet kuşunuz aşırı derece yem yiyor ve şişmanlıyorsa verdiğiniz yem miktarını azaltmalısınız ve daha fazla meyve, sebze içeren bir diet uygulamalısınız. Aşırı derecede şişmanlayan kuşlarda özellikle karın bölgesinde yağlanma meydana gelir. Kuşunuz çok az hareket etse bile soluk soluğa kalır.
Fazla miktarda meyve ve yeşillik yemesinin zararı olur mu ?
Kuşlarınıza fazla miktarda yeşillik vermeniz durumunda dışkının rengi gözle görülür biçimde değişir. Örneğin kuşlarınızın aşırı derecede elma yemesi onların iştahını açar ve daha fazla yem yemelerine sebep olur. Çok fazla yeşillik yemeleri durumunda ishal olabilirler. Bu yüzden yeşillikleri daha seyrek olarak ve yıkadıktan sonra bir havlu veya kağıt peçete ile kurulayarak vermenizi tavsiye ederiz.
Meyve/sebze ve mama yemiyor ? Nasıl alıştırabilirim ?
Muhabbet kuşlarını küçükken çeşitli sebze ve meyvelere alıştırmanızı tavsiye ederiz. Mandal veya kıskaç şeklinde çeşitli aksesurlarla meyve/sebzeleri kafeslerine asabilir veya ince ince rendeleyip ayrı bir kapta verebilirsiniz. Buna rağmen ilgi göstermiyorlarsa rendelediğiniz küçük parçaları yemlerin üzerine serpiştirebilirsiniz.
Yem karışımı nasıl olmalıdır, en kaliteli muhabbet kuşu yemi markası hangisidir ?
İdeal muhabbet kuşu yem karışımı ile ilgili formumuzda beslenme kategorisinde yer almaktadır.Yem satın alırken bütçenizin elverdiği ölçüde en kaliteli yem markalarını kullanmanızı tavsiye ederiz. Özellikle yerli ve karton ambalajlı fakat nerede ve kim tarafında üretildiği belli olmayan bir çok yem markası evcil hayvan mağazalarında satılmaktadır. Witte Molen, Bonnie ve Vitakraft firmalarının ürettiği muhabbet kuşu yemleri en bilinen, ithal ve kaliteli yemlerdir. Bu markaları güvenle kullanabilirsiniz. Bazen evcil hayvan mağazalarındaki saklanma koşulları sebebiyle bu markaların ürettikleri yemlerde de güvelenme görülebiliyor ama bu durumda üreticileri suçlamak doğru değildir. İthal markalar haricinde tavsiye edebileceğimiz en bilinen yerli marka Mavi Boncuk'tur
Ne kadar sıklıkla sebze/meyve verebilirim ? Hangi meyve/sebzeleri verebilirim ?
Kuşlarınıza her gün meyve ve sebze verebilirsiniz. Papağanlar için hazırlanan yem karışımlarında kurutulmuş meyve, sebze, baklagil taneleri bulunmaktadır. Muhabbet kuşu yem karışımlarında bu şekilde kurutulmuş meyve, sebze parçaları yoktur. Muhabbet kuşlarınıza verebileceğiniz meyve ve sebzeler ile ilgili ayrıntılar formumuzda mevcuttur.
Ekmek verebilir miyim ? Zararı olur mu ?
Muhabbet kuşlarınıza ekmeği seyrek olarak verebilirsiniz.
Kuşuma yem, meyve ve sebze dışında ne gibi besinler verebilirim ?
Kuşunuza yem haricinde yumurta maması verebilirsiniz. Özellikle papağanlar için hazırlanan yem karışımlarında fasülye, bezelye gibi baklagil ve sebzeler bulunmaktadır. Siz de kuşunuza haşlanmış mısır, baklagil verebilirsiniz. Normal yeminin haricinde muhabbet kuşlarının çok severek tüketeceği bir yem de dal darıdır.
Filizlenmiş taneler :
Muhabbet kuşları filizlenmiş taneleri severek yerler. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bir yazı formumuzda tohum filizlendirme şeklinde yer almaktadır.
Yumurta mamasını dolapta saklayabilir miyim ?
Yumurta maması günlük olarak verilip geri toplanmalıdır.
Yemleri nasıl saklamalıyım ?
Yemlerin güvelenmemesi için naylon poşetlerde saklamamanızı öneririz.
Yemlerdeki renkli taneler nelerdir ?
Bazı muhabbet kuşu yemlerinde sarı, kırmızı, yeşil renklerde taneler bulunmaktadır. Bu taneler kurutulmuş ve boyanmış ekmek taneleridir.
MUHABBET KUŞLARI HAKKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
Bu sayfada muhabbet kuşları hakkında genel bilgilere yer verirken yetiştirilmesi, eşleşmesi, evcilleştirilmesi, bakımı, üretimi gibi konularda da aklımıza takılan bazı sorulara cevap vermeyi amaçladım.
1- MUHABBETKUŞUNUN YUVASI NASIL OLMALI?
Pet shoplarda, muhabbet kuşları için uygun ölçülerde hazırlanmış yuvalar bulmak mümkün. Dilerseniz, 25 santim yüksekliğinde, 15 santim derinliğinde ve 15 santim genişliğinde bir yuvayı kendiniz de kontraplaktan yapabilirsiniz. Yuvaların arka kısmında, yavruları kontrol edebilmek için dışarı doğru açılan bir kapı ve ön kısmında anne ve babanın girebilmesi için bir delik bulunmalı. Giriş deliğinin birkaç santim altına, kuşcuların konarga adını verdiği kısa tüneği yerleştirmeyi unutmayın. Dişi kuş, yuvalığa uçtuğu zaman, giriş deliğinin kenarına değil, konargaya konacaktır. Ayrıca dişinin yuva yapabilmesi için arka kısıma bir oyuk yapmanız yuvanın düzgün durmasını sağlayacaktır.
2-YUVA YAPMASINA YARDIMCI MADDELER NELER OLMALIDIR?
Doğada yaşayan kuşlar, güçlü gagalarıyla ağaç dallarını ufalayıp, elde ettikleri talaşı, yuvalığın dibine taşırlar. Kafeste yaşayan kuşlara yardımcı olmak için, yuvanın tabanını üç santim yüksekliğinde, talaşla kaplayın. Yuvaya koyduğunuz talaşın, kimyasal maddelerle işlenmiş ağaçlardan elde edilmediğine emin olun. Ayrıca yuva yapmasına yardımcı olamak için kendir liflerini kafese koyarsak, dişi yuva yapmak için bu malzemeyi kullanacaktır.Yuva geniş bir kafese yerleştirilmeli. Kafes küçükse, yer kaplamaması için kapıyı açıp, dışarıdan yerleştirin. Muhabbet kuşları önce , yuvayı merakla izler. Dişi kuş gün geçtikce, yuvayla daha çok ilgilenir. Yuvanın içine gözatmaya başlar. Bir süre sonra içine girip, sağı solu gagalayıp, kontrol eder. Giderek, yuvada daha çok kalır. Erkek kuş da yuvaya gözatar ama içeri girmez. Dişiden uzak duran erkek kuş, artık daha cüreetkar davranacaktır.
3- MUHABBET KUŞUNUN EŞLEŞMESİNİ NASIL GÖZLEMLERSİNİZ?
Muhabbet kuşlarının dişisi daha zor eşe gelir, erkek ise dişinin engel olmasına rağmen, her fırsatta dişisinin kuyruğuna dokunmaya çalışır. Dişiyi etkilemek için, kafesteki çanı kuvvetli şekilde çalar. Durmadan uçar, konmak için dişinin yanını seçer. Yan yan sekerek yürür. Ateşli bir şekilde başını sallayarak dişinin yanına yaklaşır. Gagasıyla omuzuna vurur. Bu sırada, heyecandan göz bebekleri küçük siyah noktalara dönüşür. Dişi, birleşmeye hazır olduğunu günlerce sonra gösterir. Dalın üzerine konar oturur. Başını arkaya uzatır. Kuyruğunu havaya kaldırır ve hareketsiz kalır. Erkek mesajı alınca, dişinin sırtına çıkar. Çiftleşme bittiğinde dişi uçup gider.
4-YUMURTLADIĞI ZAMAN DİŞİNİN DAVRANIŞLARI NASILDIR VE NEDEN BAZEN YUMURTASINI AŞAĞIYA ATAR?
İlk yumurtadan sonra iki günde bir olmak üzere toplam 4 ile 6 yumurta yaparlar. Yumurtlamak, dişi için muazzam zordur. İlk yumurtadan sonra kuş kuluçkaya yatar. Yalnızca, tuvalet ihtiyacı için dışarıya çıkar. Artık, erkeğin onu besleme zamanı gelmiştir. Bu arada meraklanarak yuvanın içine bakmak gibi bir harekette bulunmanız dişiyi rahatsız edeceğinden bazen yumurtaları kırmak yada aşağıya atmak gibi eylemlerle de karşılaşabilirsiniz. En iyisi uzaktan takip etmektir.Muhabbet kuşları hislerini çabuk gösteren, çabuk kızan kuşlardır. Özellikle yumurtladıktan sonra yuvasına bakılmasından, kendisi yada eşi ile ilgilenilmesinden, Kafes yada yuvasının yer değiştirilmesinden kesinlikle hoşlanmaz. Bunu yumurtalarını kırarak yada yuvadan aşağı atarak gösterir. Hatta yumurtadan çıkmış yavrusunu dahi yuvadan atabilir yada gagalayarak öldürebilir. bazen yeniden yumurtlayacağı zamanda yavrusunu öldürerek aşağıya atabilir. Buda bu kuşun yapısında olan ve henüz çözülememiş bir durumdur. Eğer yumurta boş yada yavruya bakma niyeti yoksa zaten yumurtayı aşağıya atar. Kanaryada böyle bir şey kesinlikle olmaz. Kanaryalar daha ağırbaşlı ve uysaldırlar.
5- YUMURTALARIN DÖLLENDİĞİ NASIL ANLAŞILIR?
Kuluçkanın 6'ncı gününde, yumurtanın döllenip döllenmediği anlaşılır. Elinize aldığınız yumurtayı, bir el fenerine doğru tutun. Yumurtanın çekirdeğini görebilirsiniz. Döllenmemiş yumurtanın içinde leke göremezsiniz. Yumurtaların hepsini yuvaya koyun ki, dişi kızmasın.
6- YAVRU MUHABBETKUŞU KAÇINCI GÜNDE YUMURTADAN ÇIKAR?
Yumurtadaki embriyonun, bebek muhabbet kuşuna dönüşmesi için, belli ısıda 18 gün geçmesi gerekir. Nasıl ikişer gün arayla yumurtladıysa, yavrularda aynı şekilde ikişer gün arayla yumurtadan çıkar. Dişi kuş, farklı boylarda yavrularla ilgilenmek zorundadır. Yuvada hala tüylenmemiş yavru varsa, bunları gece gündüz, kanatları altında korumaya devam eder.
7- YAVRU MUHABBETKUŞU' NUN SAĞLIKLI YETİŞMESİ İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Yuva sıcaklığı 37, ev sıcaklığı ise 16-18 derece olmalıdır. Yumurtaların kurumaması için kafesin içinde nem oranı yüksek tutulmalıdır.
Kuşlar, filizlenmiş tohumlar ve özel kuluçka yemleriyle beslenmeli.
Yuvalar her gün kontrol edilmeli. Yuva kontrolü, kuşun yuvada olmadığı zamanlar yapılmalı.
Yumurtaların kabukları yavrulara zarar verir. Yumurta kabukları, zaman geçirmeden yuvadan alınmalı.
Yavrulardan biri ölmüş olabilir. Diğer yavruların sağlığını tehtid eden ölü yavru mutlaka yuvadan çıkartılmalı.
Yavrunun kursağına hafifce dokunun. Genellikle boştur. İyi beslenmeyen yavrular, gelişimlerini tamamlayamazlar. Anneler, yeterince beslenmemiş olabilirler. Bu yüzden yavruların ve annelerin özel olarak beslenmesi gerekir.
Kuluçka döneminden önce satıcılardan beslenme şırıngası ve yavru yemi alın. Yavruları ilk 14 günde şırıngayla, daha sonra kaşıkla besleyin.
Besleyeceğiniz yavruyu, yumuşak bir kağıt havlunun üzerine yatırın. Hazırladığınız özel yemi, şırıngayla yavrunun diline damlatın. Kursağı doluncaya kadar bu işleme devam edin. Annenin yeterince besleyemediğini inandığınız yavrulara bu işlemi her gün uygulayın.
8- YAVRU MUHABBETKUŞU' NUN GELİŞMESİ NASIL OLUR?
Yavru yumurtadan çıktığında 2-2.7 gram ağırlığındadır. ilk beş gün boyunca gözleri kapalıdır. Sırt üstü yatar pozisyonda, annesinin yemlemesini bekler.
6-8'inci günler arasında yavrunun ağırlığı 12-14 grama ulaşır.
7'nci gün kanat tüyleri belirmeye başlar.
8'inci günde başını dik tutmaya başlar. Birkaç sıçrama yapabilir.
9'uncu gün kuyruk tüyleri büyümeye başlar. Gözleri açılır. Kuyruk kısmına oturarak beslenir.
12'nci gün, tüm ince tüyleri çıkmıştır. Ağırlığı 23 grama ulaşır.
17'nci gün tüm tüyleri tamamlanır. Hala yuvadan çıkmaz.
21'inci gün, tüy renkleri belirginleşir.
28 ve 31'inci günler arasındayavrular tırmanabilir. Kanatlarını çırparlar. Yuvadan çıkabilirler.
28'inci gün, tüm tüyleri tam anlamıyla çıkmıştır. Renkleri büyüklerinkine nazaran daha mattır.
3-3 aylıkken, gençlik dönemi tüy değişimi gerçekleşir. Yeni çıkan tüyleri, büyüklerinki gibi parlak olur.
9- YAVRU MUHABBETKUŞU EŞLEŞMEYE KAÇINCI AYDA HAZIR OLUR?
Yavru muhabbet kuşu 6-8 aylık olunca erişkinliğe ulaşmış olup, eşleşmeye hazırdır.
10- MUHABBETKUŞU' NUN ERKEK YADA DİŞİ OLDUĞUNU PRATİK OLARAK NASIL ANLARSINIZ?
Muhabbet kuşunuzun erkek yada dişi olup olmadığını anlayabilmek basit bir yol göstereceğiz. Elbetteki bu uzman bir kuşçu gözüyle yapılmış bir tespit olmasada,Muhabbet kuşunun gagasının üzerindeki etli kısım koyu renkli ( Mavi yada benzeri renkli) ise erkek, renk yok ise dişidir diyebiliriz.
11- MUHABBETKUŞU İLE ARKADAŞ OLABİLMEK İÇİN NELER YAPMALIYIZ ?
Muhabbet kuşları, neşeli, akrobatik, sevecen, sıcakkanlı ve şaşırtıcı küçük kuşlardır. Onların dostluklarını kazanmak için, zekice yaklaşarak ilgisini çekin. Zaten çoğunlukla onlar sizden önce size yaklaşacaklardır. Ancak bu narin vücuttaki eğlendirici kişilik, ona kaba davranmanıza asla müsaade etmez.
Bir çok muhabbet kuşu, omuzlarınızda vakit geçirmeyi çok sever. Bu özelliklerine rağmen genellikle kucaklanacak, okşanacak hayvanlardan değildirler.
Ama ara da bir başlarının kaşınmasından da hoşlanırlar.
Muhabbet kuşları, kendilerine her gün dokunulmasını isterler. Eğer dokunuşlarınızı yeterli bulmazlarsa utangaç, vahşi ve bazen de yaramaz olabilirler.
12- MUHABBETKUŞU' NU EVCİLLEŞTİRMEK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Onların çoğu, ailelerinin yanında, insani dokunuşlardan uzak büyüdükleri için ürkek olurlar. Bir muhabbet kuşunu çok genç yaşlarda, hatta bebekken elde ederseniz, evcilleştirilmesi çok daha kolaydır. Elle beslenen bebekler, kısa sürede sizinle arkadaş olurlar. Onlar, ebeveynleri tarafından yetiştirilenlerden daha fazla kucaklanılmaktan hoşlanırlar.
Muhabbet kuşlarının tek başlarına ya da çift olarak tutulması mümkün. Eğer gerçekten kuş evcilleştirmek istiyorsanız, yalnız bir kuş edinmeniz daha iyi olacaktır. Çift olan kuşların asla evcilleştirilemeyeceği anlamında söylemiyoruz bunu. Sadece çift olan kuşlarınızı evcilleştirmek için daha fazla çalışmanız gerekir.
13- İKİ MUHABBETKUŞU YANYANA OLUNCA EVCİLLEŞTİRMEK ZOR MUDUR?
Tek bir kuşa göre daha zordur. Bunun sebebi de, kuşlar çift iken, birbirleri ile ilişki halindedir ama yalnız bir kuş, sadece sizinle ilişkidedir. Onun bir arkadaşı olması gerektiğini hesaba katın ve bu siz olun. Eğer tercihiniz çift kuş edinmekse, fakat aynı zamanda da size arkadaşlık etmelerini istiyorsanız, işe yalnız bir kuş edinmekle başlayın. Aradan bir kaç ay geçip de sizinle ilişki kurduğunda, yanına ikinci bir kuş ekleyebilirsiniz. Ancak sadece evcilleştirmek amacıyla kuşu uzun süre tek tutmakla ona işkence etmiş olursunuz. Bu nedenle kuşun bir süre sonra evcilleşip evcilleşmeyeceği durumundan belli olur. Belli bir süre sonra evcilleşmiyorsa yanına bir eş almanız onu daha sakin kılacaktır. Ancak kuşunuz evcilleşmeye meyilli ve hatta evcilleşmis ise ona bir eş almanızda da mani bir hal yoktur. Çünkü kuşunuz birkere size alıştımı sizinle olan dostluğunu kesmeyecektir.
14- MUHABBETKUŞU' NU KONUŞTURMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Muhabbet kuşları konuşma yeteneğine sahiptirler. Bazı kuşlar, yeni kelimeleri ve deyimleri çabuk sökerken bazıları da asla tek kelime bile öğrenemeyebilir. Öncelikle yavru muhabbetkuşları 2-4 aylık iken konuşmaya eğitmeniz daha iyi sonuç verecektir. Belli bir ayı geçen kuşlar zor konuşur, hatta tek kelime bile öğretemeyebilirsiniz. Konuşma yeteneğine erkek muhabbetkuşlarının daha yatkın olduğu gözlenmiştir. Ancak dişi kuşlarda konuşur ama erkek kuşa göre kelime dağarcığı sınırlı kalır.
Muhabbet kuşlarının hayranlık uyandırıcı bir kelime dağarcığı olsa da, bunu anlamak zor olabilir. Çünkü kelimeleri yüksek bir hızda çıkarırlar. Erkek ve dişi kuşlar konuşmayı öğrenebilir, ama erkekler sözlük dağarcıklarına sık sık yeni kelimeler eklerler ve sözcükleri daha doğal çıkarmaya başlarlar.
Eğer konuşan bir muhabbet kuşuna sahip olmayı gerçekten çok istiyorsanız, en iyi seçim, küçük yaşta, elle besleyebileceğiniz bir yavru alın. Fakat bunun bir garantisi olmadığını unutmayın.
15- YAVRU MUHABBETKUŞU' NA YADA YENİ ALDIĞIMIZ BİR KUŞA NASIL DAVRANMALIYIZ?
Yavru bir muhabbet kuşunu alıp eve getirdiğinizde, kafesine yerleştirmeden önce yarım saat oynayın. Bu sizinle iletişime geçmesine, ilişki kurmasına yardım eder. İlk başlarda kuş çok ürkek görünebilir. Ve sizden uzaklaşmayı deneyebilir. Unutmayın ki o, sizin avucunuza ulaşana kadar diğer kuşların sesi ve görüntülerinden başka bir şey bilmiyordu.
Eğer sizden uzaklaşmayı denerse, vücudunu nazikçe elleriniz arasında tutun. Sonra onu okşamaya başlayın ellerinizle. Ardından yanaklarınıza doğru götürün. Bu hareketler sakinleşmesine yardım edecektir.
Tıpkı bebek muhabbet kuşu gibi eve ilk getirdiğinizde, yetişkin muhabbet kuşunu elinize alın. Emin olun ki ilk önce kanatlarını çırpacaktır. Onu dikkatlice yere bırakın. Elinizi çok yavaşça kuşun göğsünün üstüne götürün. Elinizi yere paralel olarak hareket ettirmeniz eğitim esnasında size kolaylık sağlayacaktır. Eğer arkaya doğru kaçarsa, vazgeçmeyin ve denemeyi sürdürün. Ürkütmeden, çok yavaş hareket ederek devam edin. Sonuçta yatışacak ve elinizin yakınına doğru yanaşacaktır. Yapmanıza izin verdiğinde, nazikçe göğsünden tutmayı deneyin. Doğru yolda olup olmadığınızı o size davranışları ile belli edecektir. Gerginse ve yeniden uzaklaşmayı denerse, yılmayın.
16- MUHABBETKUŞU' NU EĞİTMEYE NEREDEN BAŞLAMALIYIZ?
Artık elinizde ve siz çok yavaşça elinizi yukarı doğru kaldırıyorsunuz. Zıplamaya kalkışırsa, ona yatışması için süre verin ve tekrar deneyin. Öğretmeniz gereken öncelikli terim ‘‘Yukarı’’ ve ‘‘Aşağı’’olacaktır. Aşağı-yukarı pratik eğitimini, kuşunuzu evcilleştirirken hiç değilse haftada bir kere kullanabilirsiniz.
Muhabbet kuşlarına acı vermeyi denemeyin. Eğer çimdiklemeye, ısırmaya devam ediyorsa hafifçe yüzüne üfürün. Bir kuşu elinizden düşürmemeniz gerekir. Hele de bir muhabbet kuşunu! Ona vurduğunuzda ya da düşürdüğünüzde bu hiç zevk verici bir öğreti olmayacaktır. Özellikle ısırmaya eğilimli olduğunda, kuşu omuzlarınıza yaklaştırmamanız gerekir. Hayır kelimesini ona mutlaka öğretmelisiniz
17- MUHABBETKUŞU İLE HANGİ TÜR OYUNLAR OYNAMALIYIZ ?
Muhabbet kuşu, masanın üzerine konunca, bir kağıt parçasını buruşturup, yavaşca önüne atın. Ve oradan uzaklaşın. Göreceksiniz, bir süre kağıt yumağının çevresinde dolaşacak. Sonra gidip gagalayacak. Kağıt yumağını diftmeye çalışacak. Kağıdın yüksek bir yerden düşmesini merakla izleyecek. Düşen kağıdı, alıp aynı yere koyduğunu ve tekrar düşmesini zevkle seyredecek.
Ucuna tel takılmış ve telin ucu kuşa batmayacak şekilde kıvrılmış, küçük bir plastik topu masanın üzerine koyun. Hemen yanına gelip, topu yuvarlayacak, gagasıyla telinden tutup, onu havaya doğru atacaktır.
Onunla resim yapın. Boya kalemleriyle kağıdın üzerine şekiller çizin. Bu görüntü onu büyüleyecek. Renkli kalemleri gagasıyla tutmaya çalışacak. Kim bilir, belki bir iki çizgi de o atar.
Muhabbet kuşunuzla yem arama oyunu da oynayabilirsiniz. Sevdiği yemi, küçük bir karton kutunun içine koyun. Kutunun üzerine, yemi bulduğunda bir parça kopartabileceği büyüklükte delikler açın. Bu uğraş, hem onu hem de sizi çok eğlendirecek.
Kuşunuza dans etmeyi öğretin. Radyo ya da teybinizde müzik çalarken dans edin. Sizi dikkatle izleyecek. Kısa bir süre sonra o da sağa sola sallanmaya başlayacaktır.
Birlikte gazete okumaya ne dersiniz. Gazetenin sayfalarını sallayın ki, onun dikkatini çeksin. Bir süre sonra gazetenin bir parçasını yırtıp yere atın. Kağıt parçasıyla dakikalarca oynayacaktır.
Bir kabın içine, pişirilmemiş şehriyeler koyun. Muhabbet kuşu, şehriyelerin içinde derin bir araştırmaya girecek, kabın içinde bir o yana bir bu yana savuracaktır. Çok gürültü yapacak, hatta şehriyeleri taşımaya kalkacak.
18- MUHABBETKUŞUNUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR ?
SANİYEDE 150 RESİM Muhabbet kuşları, objeleri, tıpkı insanlar gibi renkli algılarlar. Kafalarının her iki yanındaki gözleri sayesinde çok geniş bir alanı görebilirler. Gözleri birbirinden bağımsız hareket edebilir ve arkalarını yukarda olup bitenleri görebilir. Saniyede 150 resmi algılar. Buna karşılık insanların 16 resmi algılayabildiklerine dikkat çekmek isteriz. Bu kuşların hızlı uçması nedeniyle görmeleri hayati önem taşır.
TEYP GİBİ İyi duymak kuşlar için hayati öneme haizdir. Çağırma ve ötüş kuşların iletişim kurmada en önemli aracıdır. Örneğin 400-20000 arasındaki ses frekansını algılayabilirler. Tıpkı teyp gibi, belirli sesleri hafızaya alırlar. Onları tekrar kullanabilirler. Bizim dilimizdeki kelimeleri kullanabildikleri gibi doğadaki kendi aralarındaki iletişimde de bu duyu özellikleri önem taşır.
TİTREŞİME DUYARLI Muhabbet kuşları iyi bir dokunma duyusuna sahiptirler. Kuluçkadaki dişi kuş yumurtadaki yavru kuşun hareketlerini karnı ile hissedebilmektedir. Şüphesiz muhabbet kuşunun en iyi dokunma duyusu titreşim duyusudur. Bu da ayaklarının titreşimi algılamasıdır. Bu duyu organı ile yem arayışında bir yılanın tehlikesine karşı uyarılmış olur. Evcil kuşların kendilerini bazı seslere alıştırması gerekir. Örneğin ağır vasıtaların geçiş seslerine ve son zamanların korkusu deprem gibi seslere alıştırılabilir. Bu sesler gece panik yaratır. Sık sık kuşlar korkutulmamalı. Örneğin titreşim gösteren araçlardan buzdolabı üstü gibi yerlerden uzak tutmalıdır.
BAZILARI TATLI SEVER Kuşların tat alma duyusu insanlarınkine eşdeğer değildir. Yine de farklı tat alma duyusuna sahiptirler. Bazıları tatlı algılarlar ve her şeyi tuzlu severler. Hatta tuz tanelerini gagalarlar. Bazı muhabbet kuşları tatlı yiyeceklere saldırırlar. Ancak muhabbet kuşları tatlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak tutulmalıdır. Fakat yine de bazı tatlı yiyecekler mesela bir kek parçacığı tabaktan dökülen tuz tanelerinin birazinin yenilmesine izin verilebilir.
[COLOR=Red]
19- MUHABBETKUŞUNUZUN GÜVENİNİ NASIL KAZANIRSINIZ ?[/COLOR] [I]
Kuşunuzun güvenini kazanıp kazanamayacağınız evcil olup olmayacağı suskun veya ürkek olacağı, ilk günden belli olur. Mümkünse eve geldiği ilk günden itibaren ona fazla yaklaşmadan sürekli yanında bulunmanız gerekir. Onunla çok konuşmalısınız.
Büyük ihtimalle kuş size karanlık bir kutuda verilmiştir. Delik açılmış bir karton kutu içinde kışın soğuktan yazın sıcaktan korunarak, mümkün olduğunca çabuk eve getirilmeli.
Kutudan direk kafesin içine girişini sağlayacak şekilde çıkarın. Kuş karanlıktan aydınlığa geçeceği için hemen kafese girer. O andan itibaren kuşu yalnız bırakın ve çevresini incelemesini izleyin. Ev ort..... alışmak için etrafı dikkatle inceleyecektir. Eğer bir şey yemez içmezse endişelenmeyin. Kendini rahat hissedince ve arkadaşlarından ayrılma şokunu üzerinden atınca normale dönecektir.
Eğer kuş odayı sigara içenlerle paylaşıyorsa yatmadan önce havalandırın. Lambayı söndürmeden önce rahat olarak tünekte olmasına dikkat edin. Odadaki tüm ışıkları kapatın ama az ışık veren bir lamba bulundurun. Çünkü alışık olmadığı sesler onu rahatsız edebilir ve yem yemesini su içmesini karanlıkta sağlayamayabilir. İlk günün sabahı kuşun kafesinden tutarak onunla sessizce konuşun ve taze yemler verin. Sonra onu yalnız bırakın ki korku ve heyecanını üzerinden atsın.
Daha sonra yavas yavas elimizi kafesin icinde tutarak bizim yakinligimiza alismasi saglanmalidir.Çevresine alışması ele gelmesiyle daha kolaylaşacaktır. Evcil olması çok önemlidir. Evcil demek ele ya da parmağa korkusuzca gelip konması demektir.
[COLOR=Red]20- MUHABBETKUŞLARI NELERDEN MUTLU OLURLAR ?[/COLOR] [I]
* Kendi cinsinden bir kuş [I]
* Her zaman aynı saatte ilgi görmek
* Tatlı yiyecekler
* Mısır tanesi
* Gagalayabileceği taze ağaç dalları
* Geniş hareket alanı
* Onunla alçak sesle konuşulması
* Sahibi ile birlikte olmak
* Sahibinin renkli elbiseleri
[COLOR=Red]
21- MUHABBETKUŞLARI NELERDEN KORKARLAR ?[/COLOR] [I]
* Yalnızlık [I]
* Ona sessizce yaklaşılması
* Çevresindeki her türlü değişiklik
* Kafesin dışında ona tanıtılmadan verilen yeni bir oyuncak
* Alışmadığı sesler
* Buzdolabı ya da çamaşır makinesi üzerinde sallanan bir kafes
* Evdeki kediler.
* Elle tutulmak
Muhabbet Kusları Hakkında Sıkca Sorulan Sorular
A. Beslenme
-------------------------------------------------------------
Kuşlarıma vitamin verebilir miyim ? Ne kadar sıklıkla verebilirim ? Kuşlarınıza vitamin verebilirsiniz. Mümkünse petshoplarda 3-5 ytl ye satılan vitaminler yerine daha kaliteli ve bilinen markaların (witte molen, sera) vitaminlerini kullanmalısınız. Vitamin kullanırken mutlaka son kullanma tarihine bakmalısınız. Son kullanma tarihi geçmiş vitaminleri kullanırsanız kuşlarınızda çok ciddi sindirim problemleri, zehirlenmeler görülebilir. Kuşların suyuna her gün vitamin koymamalısınız. Vitamin kullanımı çok seyrek aralıklarla yapılmalıdır. Örneğin her ay üst üste 4-5 gün süreyle kuşunuza vitamin verebilirsiniz. Kuşlarımızın sularını hergün değiştirmemiz gerekmektedir. Hem bu sebeple hem de güneş ışığı vitaminlerin etkisini azalttığı için suyunu her değiştiğimizde kuşların suluğuna yeniden vitamin eklemeliyiz. Vitamin eksikliği durumunda görülebilecek bazı rahatsızlıklar portal kütüphanede, hastalıklar kategorisinde yer almaktadır. Sık sık vitamin kullanmak yerine kuşunuza bol bol çeşitli taze sebze ve meyve vermeniz daha doğrudur. Özellikle hastalık durumlarında kuşunuza vitamin takviyesi yapılmalıdır. Bazı antibiyotikler (vitaform, neoterramycin) vitamin katkılıdır
------------------------------------------------------------
Güvelenmiş yemleri kullanabilir miyim ?
Güvelenmiş yemleri kullanmamalı ve atmalısınız. Kullanmanız durumunda kuşlarınız sindirim sistemi ile ilgili sorunlar yaşayabilir.
-------------------------------------------------------------
Kabuksuz yem verebilir miyim ?
Muhabbet kuşlarının yem kabukları kafes ve çevresini pislettiği için bu durumdan şikayet eden muhabbet kuşu sahipleri evcil hayvan mağazalarından kabuksuz muhabbet kuşu yemi almaktadır. Kabuksuz muhabbet kuşu yemlerini tavsiye etmiyoruz. Kabuksuz yemler sadece kabuğu soyulmuş darıdan ibarettir. Muhabbet kuşlarının çok daha zengin bir yem karışımı ile beslenmesi gerekir
----------------------------------------------------------------
- Açık yem alabilir miyim ?
Açık yemler hava ve tozla direk temas halinde olduğu için her türlü mikrobu, pisliği barındırabilir. Güvendiğiniz bir yer olmadığı sürece açık yemlerden almanızı tavsiye etmiyoruz. Yem satın alırken bütçenizin elverdiği ölçüde en kaliteli yem markalarını kullanmanızı tavsiye ederiz.
-----------------------------------------------------------------
- İnsan yiyeceklerini verebilir miyim ?
Muhabbet kuşları ve insan yiyecekleri ile ilgili ayrıntılı bir yazı portal kütüphanede beslenme kategorisinde yer almaktadır. Kuşlarımıza kendi yediğimiz tuzlu, şekerli, yağlı, asitli, baharatlı, alkollü gıdaları kesinlikle vermemeliyiz. Örneğin lor gibi tuzsuz ve yağsız bir peyniri verebiliriz ama tuzlu ve yağlı beyaz peynir veremeyiz. Sularına limon suyu katmamalısınız çünkü limon asitlidir. Kola, soda, cips, çikolata gibi şekerli, yağlı ve asitli gıdarladan kuşlarımızı kesinlikle uzak tutmalıyız. Bazen çok az miktarda bal verebilirsiniz.
-----------------------------------------------------------------
- Kraker kullababilir miyim ?
Kuşlarınıza evcil hayvan mağazalarında satılan krakerlerden vermenizi tavsiye etmiyoruz. Ballı kraker adı altında satılan bir çok kraker hazırlanırken tohumları birbirine yapıştırmak için bal yerine kuşlarımız için zararlı olabilecek malzemeler kullanılmaktadır. Kendi ballı krakerinizi kendiniz yapabilirsiniz. papaganim.org sitesinde kütüphanenin beslenme kategorisinde yer alan kraker tarifi makalesini okumanızı tavsiye ederiz.
-----------------------------------------------------------------
- Yumurta mamasına neler koyabilirim ?
Yumurta maması temel olarak yumurta beyazı ve sarısı, toz halindeki tuzsuz etimek ve havuçtan yapılmaktadır. Bunların haricinde haşladığınız yumurtaların kabuklarını toz haline getirip hazırladığınız mamaya da katabilirsiniz. Özellikle kanaryalar için hazırlanan mama tariflerinde mısır unu, irmik, bebek maması, bebek bisküvisi gibi malzemelerin kullanıldığını görmekteyiz. Muhabbet kuşu için hazırladığınız yumurta mamasına bu ve benzeri malzemeler eklendiğini yabancı kaynaklarda görmemekteyiz. Bunun yerine yumurta mamasına çeşitli sebze, meyve ve vitaminler eklendiğini görüyoruz.
-----------------------------------------------------------------
- Maydanoz verebilir miyim ?
Özellikle muhabbet kuşu besleyenler arasında maydanozun muhabbet kuşlarının boğazına yapışarak ölümüne sebep olabileceği şeklinde bir dedikodu dolaşmaktadır. Bu yüzden bir çok muhabbet kuşu sahibi kuşuna mandanoz vermemektedir. Durum korkulduğu gibi değildir. Maydanoz muhabbet kuşları için eşsiz bir C vitamini kaynağıdır. Çok ince parçalara ayırıp kuşunuza verebilirsiniz.
-----------------------------------------------------------------
- Çekirdek verebilir miyim ?
Muhabbet kuşlarına kendi yediğimiz tuzlu çekirdeklerden asla vermemeliyiz. İthal muhabbet kuşu yemi markalarının içinde çok az miktarda küçük ay çekirdeği bulunmaktadır. Çekirdek de fazlasıyla yağlı bir tohumdur ve az miktarda muhabbet kuşlarımızın yem karışımına katabiliriz. Muhabbet kuşları zorlanmadan küçük ayçekirdeklerini kırarlar ve yerler.
-----------------------------------------------------------------
- Aşırı derecede yem yiyor, ne yapmalıyım ?
Muhabbet kuşunuz aşırı derece yem yiyor ve şişmanlıyorsa verdiğiniz yem miktarını azaltmalısınız ve daha fazla meyve, sebze içeren bir diet uygulamalısınız. Aşırı derecede şişmanlayan kuşlarda özellikle karın bölgesinde yağlanma meydana gelir. Kuşunuz çok az hareket etse bile soluk soluğa kalır.
-----------------------------------------------------------------
- Fazla miktarda meyve ve yeşillik yemesinin zararı olur mu ?
Kuşlarınıza fazla miktarda yeşillik vermeniz durumunda dışkının rengi gözle görülür biçimde değişir. Örneğin kuşlarınızın aşırı derecede elma yemesi onların iştahını açar ve daha fazla yem yemelerine sebep olur. Çok fazla yeşillik yemeleri durumunda ishal olabilirler. Bu yüzden yeşillikleri daha seyrek olarak ve yıkadıktan sonra bir havlu veya kağıt peçete ile kurulayarak vermenizi tavsiye ederiz.
-----------------------------------------------------------------
- Meyve/sebze ve mama yemiyor ? Nasıl alıştırabilirim ?
Muhabbet kuşlarını küçükken çeşitli sebze ve meyvelere alıştırmanızı tavsiye ederiz. Mandal veya kıskaç şeklinde çeşitli aksesurlarla meyve/sebzeleri kafeslerine asabilir veya ince ince rendeleyip ayrı bir kapta verebilirsiniz. Buna rağmen ilgi göstermiyorlarsa rendelediğiniz küçük parçaları yemlerin üzerine serpiştirebilirsiniz.
-----------------------------------------------------------------
- Yem karışımı nasıl olmalıdır, en kaliteli muhabbet kuşu yemi markası hangisidir ?
İdeal muhabbet kuşu yem karışımı ile ilgili ayrıntılı bir yazı portal kütüphanede beslenme kategorisinde yer almaktadır.Yem satın alırken bütçenizin elverdiği ölçüde en kaliteli yem markalarını kullanmanızı tavsiye ederiz. Özellikle yerli ve karton ambalajlı fakat nerede ve kim tarafında üretildiği belli olmayan bir çok yem markası evcil hayvan mağazalarında satılmaktadır. Witte Molen, Bonnie ve Vitakraft firmalarının ürettiği muhabbet kuşu yemleri en bilinen, ithal ve kaliteli yemlerdir. Bu markaları güvenle kullanabilirsiniz. Bazen evcil hayvan mağazalarındaki saklanma koşulları sebebiyle bu markaların ürettikleri yemlerde de güvelenme görülebiliyor ama bu durumda üreticileri suçlamak doğru değildir. İthal markalar haricinde tavsiye edebileceğimiz en bilinen yerli marka Mavi Boncuk'tur. Fakat bu markanın karışımı ithal markalarla kıyaslandığında kullanılan tohum çeşitliliği ve oranları olarak ideal muhabbet kuşu yem karışımından daha uzaktır.
-----------------------------------------------------------------
- Ne kadar sıklıkla sebze/meyve verebilirim ? Hangi meyve/sebzeleri verebilirim ?
Kuşlarınıza her gün meyve ve sebze verebilirsiniz. Papağanlar için hazırlanan yem karışımlarında kurutulmuş meyve, sebze, baklagil taneleri bulunmaktadır. Muhabbet kuşu yem karışımlarında bu şekilde kurutulmuş meyve, sebze parçaları yoktur. Muhabbet kuşlarınıza verebileceğiniz meyve ve sebzeler ile ilgili ayrıntılı bir yazı portal kütüphande mevcuttur.
-----------------------------------------------------------------
- Ekmek verebilir miyim ? Zararı olur mu ?
Muhabbet kuşlarınıza ekmeği seyrek olarak verebilirsiniz.
- Kuşuma yem, meyve ve sebze dışında ne gibi besinler verebilirim ?
Kuşunuza yem haricinde yumurta maması verebilirsiniz. Özellikle papağanlar için hazırlanan yem karışımlarında fasülye, bezelye gibi baklagil ve sebzeler bulunmaktadır. Siz de kuşunuza haşlanmış mısır, baklagil verebilirsiniz. Normal yeminin haricinde muhabbet kuşlarının çok severek tüketeceği bir yem de dal darıdır.
-----------------------------------------------------------------
- Filizlenmiş taneler :
Muhabbet kuşları filizlenmiş taneleri severek yerler. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bir yazı portal kütüphande yer almaktadır.
-----------------------------------------------------------------
- Yumurta mamasını dolapta saklayabilir miyim ?
Yumurta maması günlük olarak verilip geri toplanmalıdır.
- Yemleri nasıl saklamalıyım ?
Yemlerin güvelenmemesi için naylon poşetlerde saklamamanızı öneririz.
-----------------------------------------------------------------
- Yemlerdeki renkli taneler nelerdir ?
Bazı muhabbet kuşu yemlerinde sarı, kırmızı, yeşil renklerde taneler bulunmaktadır. Bu taneler kurutulmuş ve boyanmış ekmek taneleridir.
B. Kafes ve Aksesuar
------------------------------------------------------------------------
- Ağaç dalından tünekler hangi ağaçtan olabilir ?
dut, incir ağaçları ağaç dalından tünek yapmak için en iyi seçimdir, ceviz ağacı kuşlara zarar verdiği için kesinlikle kullanmamalıdır.
------------------------------------------------------------------------
- Aksesuarlar, ayna takmalı mıyım ?
Suluklar tünekler ile aynı hizada ve tüneklerin hemen üzerinde yer almalıdır. Bu sayede kuşlar tüneklerinin üzerindeyken kolaylıkla su içebilir. Portal kütüphanede yer alan gereksiz aksusuarlar ve örnek muhabbet kuşu kafesi dizayni çevirilerini okumanızı tavsiye ederiz.
------------------------------------------------------------------------
- Kafesin konumu nasıl olmalıdır ?
Kafesinizi odanın ışık alan bir yerine koymanızı tavsiye ederiz. Muhabbet kuşunuzun kafesini kapı ve pencere önü gibi kuşunuzun hava akımına maruz kalıp hastalanabileceği yerlere de koymamalısınız. Dolap tepesi gibi yüksek yerlere kuşlarınızın kafesini koymamalısınız. Kafesin devrilmesi durumunda kuşlarınız yaralanabilir veya ölebilir.
------------------------------------------------------------------------
- Kafes temizliği ne kadar sıklıkla yapılmalıdır ?
Bir çift muhabbet kuşunun yaşadığı kafes hr hafta en azından 1-2 defa temizlenmelidir. Bazı kuşlar kafeslerini aşırı derecede kirletmektedir. Bu durumda daha sık temizlik yapılmalıdır. Kafesi temizlerken kireç kullanabilirsiniz. Kireç mikropları öldürür. İnce bir sünger yardımıyla kafes altlığını kireçle silebilirsiniz. Tabanında tel ızgara olan kafeslerde satın alırsanız kafesin temizliği daha kolay yapılabilir ve sık sık kafesin kaba temizliğini yapabilirsiniz.
------------------------------------------------------------------------
- Gazete kağıdı kullanabilir miyim ?
Muhabbet kuşları kemirmeyi çok severler, eğer kafes zemininde renkli gazete kağıdı kullanırsanız kağıttaki mürekkep kuşunuza zarar verir. Gazete kağıdı yerine mürekkepsiz teksir kağıdı kullanmanızı tavsiye ederiz.
- Gaga Taşı, İyot ve Enerji Blok, Mürekkep Balığı Kemiği, Kuş Kumu Kullanımı: Gaga taşı muhabbet kuşlarının kalsiyum ihtiyacını karşılamaları için kullanabileceğiniz bir üründür. Alçı, yumurta kabuğu ve kuş kumuna biraz su katıp donmasını bekleyerek muhabbet kuşunuz için kendi gaga taşınızı kolaylıkla yapabilirsiniz. Kuş kumu muhabbet kuşu kafesinde mutlaka bulunmalıdır. Kuş kumunu ayrı bir kapta vermenizi tavsi ederiz. Mürekkep balığı kemiği muhabbet kuşlarının kalsiyum gereksinimlerini karşılamalarını sağlar. İyot ve enerji blokları da kuşlarımızın iyot, mineral ihtiyacını karşılayan faydalı ürünlerdir. Kullanmanızı tavsiye ederiz.
------------------------------------------------------------------------
- En iyi kuş kumu:
Evcil hayvan mağazalarında çeşitli markaların kuş kumları satılmaktadır. Witte molen marka kuş kumunu tavsiye ediyoruz. Bu markanın kuş kumlarında kömür, kırmızı renkli iyotlu taneler, midye kabuğu gibi çeşitli taneler bulunur ve diğer markalardan daha zengin bir içeriğe sahiptir.
------------------------------------------------------------------------
- Kafes alıcam, nasıl bir kafes almalıyım ?
Muhabbet kuşlarının kafesin boyalarını kemirmesi onun sağlığı açısından zararlıdır. Bu yüzden metalik (altın, gümüş gibi) renklerde, özellikle krom kaplama, paslanmaz telleri olan kafesleri satın almanızı öneririz. Aldığınız kafeslerin altında tel ızgara olursa kuşun dışkısı ızgaranın altındaki bölüme düşmekte, hem kafesin temizliği daha kolay yapılabilmektedir hem de kuşun kendi dışkısını yemesi büyük oranda engellenir.
------------------------------------------------------------------------
- Ne gibi oyuncaklar almalıyım ?
Bu oyuncakları nereden bulabilirim ? Muhabbet kuşlarınız için ahşap ve halattan yapılmış oyuncakları tercih etmelisiniz. Bu oyuncakları evcil hayvan mağazalarında bulmanız kolay değildir ama kendiniz evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz
------------------------------------------------------------------------
C. Sağlık, Davranış, Cinsiyet, Yaş, Bakım ve Temizlik
-------------------------------------------------------------------------
İçme suyu ve yemleri ne kadar sıklıkla değiştirmeliyim ?
Muhabbet kuşlarının sulukları her gün temiz bir fırça ile temizlenmeli ve taze su koyulmalıdır. Muhabbet kuşlarının yem karışımları yağlı tohumlardan oluştuğu için su içtikleri zaman suluğun içindeki suyun ve dolayısıyla suluğun yağlanmasına ve kirlenmesine sebep olurlar. Eğer suluk temizlenmesse gözle görülür bir şekilde suluğun kıvrımlı bölgelerinde kirli ve temizlenmesi zor pislikler oluşur. Kuşların yem kapları gün içinde 1-2 defa tazelenmeli ve yem kabukları üflenmelidir.
-------------------------------------------------------------------------
- Hasta olmadıkları halde antibiyotik kullanabilir miyim ?
Kuşlarımız hasta olmadığı halde antibiyotik kullanmamalıyız. Antibiyotik kuşlarımızın bağışıklık sistemini bazı mikroplara karşı güçlendirirken bazılarına karşı da zayıflatmaktadır. Bazı antibiyotikleri özellikle kış döneminde koruyucu önlem olarak kuşlarında kullanan üreticiler vardır ama yapılan doğru bir davranış değildir.
-------------------------------------------------------------------------
- İlaç tedavisinden sonra probiyotik kullanımı:
Hasta olan bir muhabbet kuşunun iyileşmesi için kullanılan antibiyotik, kuşun iç organlarının, özellikle sindirim sisteminin zarar görmesine ve zorlanmasına sebep olur. Bu yüzden antibiyotik kullanımından hemen sonra probiyotikli ürünlerin(probiyotikli yoğur) kullanılması tavsiye edilir.
-------------------------------------------------------------------------
- İlaçların kullanım süreleri ve kullanım dozları nedir ?
İlaç kullanmadan önce mutlaka bir veterinere danışmalısınız. İlaç prospektüslerinde ve ambalajlarında canlı ağırlıkları ve karşılarında da kullanılması gereken ilaç dozları yazmaktadır. İlaç dozunu ayarlarken eczaneden satın aldığınız bir şırıngayı kullanabilirsiniz. Şırıga üzerinde ölçekler mevcuttur.
-------------------------------------------------------------------------
- Dışkısını yiyor, ne yapmalıyım ?
Muhabbet kuşunuzun dışkısını yemesini engellemek için yapılacak en doğru şey tabanında tel ızgara olan kafesler kullanmaktır. Kuşunuzun dışkısı tel ızgaranın altındaki bölmeye düşeceği için kuşunuzun dışkısını yemesini büyük ölçüde engellemiş olursunuz.
-------------------------------------------------------------------------
- Kuşların tüylerinin bize bir zararı olur mu ?
Özellikle yattığınız odada kuşlarını barındırmamalısınız. Solunum yolları ile ilgili bir hastalığınız varsa veya yeni doğmuş bir bebeğiniz varsa kuşlarınızı evin içinde değil de pvc kavlı bir balkon gibi özel bir ortamda bulundurmanızı tavsiye ederiz.
-------------------------------------------------------------------------
- Asla yapılmaması gerekenler :
Kuşunuzun olduğu odada kesinlikle sigara içmemelisiniz. Sigara dumanı kuşunuzun ömrünü fazlasıyla kısaltır.
-------------------------------------------------------------------------
- Tırnak ve gaga kesilir mi ? Ne kadar sıklıkla kesilir ?
Tırnak ve gagaların kısaltılmasıyla ilgili ayrıntılı bir yazı portal kütüphanede yer almaktadır.
-------------------------------------------------------------------------
- Tatile giderken yanımda götürebilir miyim ? Ne kadar süre yolculuğa dayanabilir ? Muhabbet kuşları yolcukluklar konusunda çok hassastır. Portal kütüphanede araba ile taşıma çevirisini okumanızı tavsiye ederiz.
-------------------------------------------------------------------------
- Eş almak için en uygun zaman nedir ?
Muhabbet kuşunuza 1 yaşını geçmeden eş almanızı tavsiye ederiz.
-------------------------------------------------------------------------
- Muhabbet kuşumu evde kaç gün süreyle yalnız bırakabilirim ?
Muhabbet kuşlarını 1-2 gün süreyle evde yalnız bırakabilirsiniz. Bazen suluklarda çatlaklar olabilmekte ve suluktaki su bir kaç saat içinde tamamen yokolmaktadır. Bu tür riskleri gözönüne aldığımızda kuşumuzu 1 günden fazla süreyle yalnız bırakmamak en doğrusudur. Mümkünse 1 günden fazla süreyle bir yere gitmeniz gerekirse kuşunuzu bir arkadaşınıza veya komşunuza bırakınız.
-------------------------------------------------------------------------
- Sıcak havalarda kuşumu nasıl serinletebilirim ? Balkona koysam zararı olur mu ?
Özellikle yazın sıcak havalarda muhabbet kuşu sahipleri kuşlarının kafesini balkona koymaktadır. Karga ve kedi gibi canlılar bu durumda kuşlarınız için tehlikeli olabilmektedir. Kafesi dışarıdayken, muhabbet kuşunuz uzun süre güneş ışığı altında beklediği için veya rüzgar yüzünden kolayca hasta olabilir. Kuşlarınızı balkona koymanızı tavsiye etmiyoruz eğer koyacaksanız da çok dikkatli olmalısınız.
-------------------------------------------------------------------------
- Hastalık durumlarında ne yapmalıyım ?
Hasta kafesi ve hasta olan kuşun bakımı : Kuşunuzun hasta olduğunu anladığınız zaman ilk yapmanız gereken şey eğer birden fazla kuş besliyorsanız hasta olan muhabbet kuşunuzu ayrı bir kafese yani hasta kafesine almanızdır. Hasta kafesinde kuşunuzu ısıtabileceğiniz bir düzeneğin olması gerekir.
-------------------------------------------------------------------------
- Kafes boyalarını kemiriyor ? Bir zararı olur mu ?
Muhabbet kuşlarının kafesin boyalarını kemirmesi onun sağlığı açısından zararlıdır. Bu yüzden metalik (altın, gümüş gibi) renklerde, özellikle krom kaplama, paslanmaz telleri olan kafesleri satın almanızı öneririz. Aldığınız kafeslerin altında tel ızgara olursa kuşun dışkısı ızgaranın altındaki bölüme düşmekte, hem kafesin temizliği daha kolay yapılabilmektedir hem de kuşun kendi dışkısını yemesi büyük oranda engellenir.
-------------------------------------------------------------------------
- Müzik dinletebilir miyim ?
Muhabbet kuşlarına müzik dinletebilirsiniz.
-------------------------------------------------------------------------
- Banyo yaptırabilir miyim ? Ne kadar sıklıkla banyo yaptırabilirim ? Su sıcaklığı ne olmalıdır ?
Muhabbet kuşlarına kışın seyrek olarak yazın ise sık sık banyo yaptırabilirsiniz.
-------------------------------------------------------------------------
- Kuşumu ne kadar sıklıkla salmalıyım ? Kuşunuzu saldığınızda nelere dikkat etmelisiniz ?
her zaman yanında olun, boğazı perdelerin iplerine dolanabilir, elektrik kablolarını kemirebilir, su dolu bir kovaya veya akvaryuma düşebilir . çiçekleri kemirebilir ve zehirlenebilir
-------------------------------------------------------------------------
- Evdeki bitkiler kuşum için zararlı mıdır ? Yediği takdirde bir şey olur mu ?
Muhabbet kuşunuzu evinizde saldığınız zaman odadaki bitkilerin üzerine konup yapraklarını kemirmeye başlayabilir. Evdeki bitkiler muhabbet kuşlarınız için çok tehlikeli hatta ölümcük olabilir. Bu konuda çok dikkatli olmalısınız. papaganim.org sitesinde zararlı ve zararsız bitkiler ile ilgili kütüphanede bir makale mevcuttur. Okumanızı tavsiye ederiz.
-------------------------------------------------------------------------
- Kuşumun ceresi soyuluyor ? Ne yapmalıyım ?
Muhabbet kuşlarında cerenin üzeri özellikle dişi muhabbet kuşlarında zaman zaman soyulabilir veya cerenin üzerinde kabuk gibi yapılar oluşabilir. Bu oluşum kuşların hormon dengesiyle ve bünyesiyle ilgilidir, endişe etmenize gerek yoktur.
-------------------------------------------------------------------------
- Muhabbet kuşumun yaşını nasıl anlarım ?
Muhabbet kuşlarında göz kararı yaş tahmini ancak 3 aylık, 6 aylık, 8 aylıktan büyük ve benzeri şekilde yapılmaktadır. 1 yaşında bir muhabbet kuşu ile 10 yaşında bir muhabbet kuşu fiziksel olarak birbirine benzeyebilir. Yaşlı muhabbet kuşlarında ayaklarda pullanmalar / çatlaklar daha fazladır. Tüylerin rengi yavrulada daha canlı yaşlı kuşlarda daha soluktur.
-------------------------------------------------------------------------
- Cinsiyet tayini nasıl yapılır ?
Muhabbet kuşlarında cerenin rengine bakarak cinsiyet tayini yapılabilir. Çıplak gözle yapılabilecek başka bir cinsiyet tayini yöntemi yoktur. Bir çok papağan türünde ortak kullanılan ve %100 güvenilir olmayan bir cinsiyet tayini yöntemi daha vardır. Bu yöntemde dişi papağanın kuyruk tüyleri erkek papağandan farklı olarak yelpaze gibi açılır. Dişi muhabbet kuşlarında kuyruk tüylerinin uçarken veya bir yere konarken bu şekilde yanlara açıldığını görebilirsiniz. Portal kütüphanede cere rengi ile cinsiyet tayinin nasıl yapılacağına dair bir çeviri mevcuttur.
-------------------------------------------------------------------------
- Tüy dökümünde ne yapmalıyım ?
Tüm dökümü muhabbet kuşları açısından yıpratıcı bir dönemdir. Tüy dökümündeki muhabbet kuşları halsiz ve neşesiz olurlar, canlılıklarını kaybederler. Bir muhabbet kuşunun tüy dökümünde olup olmadığını özellikle kafasında çıkan tüy kapsüllerinden anlayabiliriz. Tüy dökümü bazen muhabbet kuşlarının aşırı derecede zayıflamasına sebep olur. Her kuşun bakım koşulları, yaşı ve bünyesi farklı olduğu için tüy dökümünün etkileri de her kuş için farklıdır. Bu yüzden muhabbet kuşlarının yıl içinde tüye girme sayıları ve dönemleri değişebilmektedir. Bu dönemi muhabbet kuşunuzun daha kolay atlatması için beslenmesine daha fazla özen göstermelisiniz. Tür dökümünde vitamin de kullanabilirsiniz.
-------------------------------------------------------------------------
- Kuşumun bulunduğu odanın sıcaklığı ne olmalıdır ?
Muhabbet kuşlarının anavatanı Avustralya'dır. Sıcak iklim kuşlarıdır. Bulundukları odanın çok soğuk olmaması gerekir.
-------------------------------------------------------------------------
- Kuşların uyku düzeni, uyuma şekli nasıldır ? Gece lambası kullanmam gerekir mi ?
Kuşların uyku düzeni insanlar gibidir. Mümkünse kuşunuzu akşamları en geç 22:00 - 23:00 gibi yatırın. Muhabbet kuşlarınız sabahın ilk ışıklarıyla uyanırlar. Kuşlarınızın çok erken saatte uyanması ve ötmeye başlaması sizi rahatsız ediyorsa akşam onları yatırırken kafeslerinin üzerine ince ve koyu renkli bir örtü koyabilirsiniz. Kuşların bulunduğu odada gece lambası kullanmanıza gerek yoktur.
-------------------------------------------------------------------------
- Kuşum çok kaşınıyor, ne yapmalıyım ?
Kuşunuz çok kaşınıyorsa ilk olarak onu elinize alıp tüylerini dikkatli bir şekilde kontrol etmelisiniz. Derisinin renginde bir kızarıklık, tüylerinde bir gariplik yoksa kuşunuza banyo yaptırabilirsiniz. Evcil hayvan mağazalarında satılan parazit spreylerini kullanmadan önce mutlaka veterinere danışmanızı tavsiye ederiz.
-------------------------------------------------------------------------
- Kuşuma tek bakabilir miyim ?
Muhabbet kuşları diğer tüm papağan türleri gibi topluluk halinde yaşamaktan, kalabalıktan keyif alırlar. Muhabbet kuşu satın alırken çift olarak almanızı, eğer tek ve yavru olarak satın alırsanız da size alıştıktan sonra, 1 yaşını geçmeden eş almanızı tavsiye ederiz. Muhabbet kuşlarının tek bakılmaması ile ilgili bir çeviri portal kütüphane bakım kategorisinde yer almaktadır.
-------------------------------------------------------------------------
- Yeni satın aldığınız kuşu ne zaman salmalısınız ?
Bir çok insan yeni satın alıp eve getirdiğiniz bir muhabbet kuşunu en azından bir süre salmamanız gerektiğini size söyleyecektir. Kimileri 1 hafta boyunca kimileri de 1 ay boyunca salmamanız gerektiğini söylerler. Bu doğru değildir. Eğer kuşunuzun sağlıklı olmasını istiyorsanız onun günlük olarak belirli sürelerle uçurmalısınız. Eğer kuşlarınıza güvenli bir ortam sağlayabilirseniz, siz yanlarından yokken bile uçabildikleri tehlikesiz bir ortamları varsa bu onlar için en mükemmelidir. Muhabbet kuşunuzun rahat bir şekilde uçabilmesi için bulunduğu ortamı tanıması, keşfetmesi gerekir. Kuşunuzu salmadığınızda, kafeste geçirdiği süre zarfında içinde bulunduğu odayı keşfetmesi mümkün değildir. Kuşunuzu satın aldığınız günde veya 1 ay sonra salsanız da yine ilk uçma denemelerinde duvarlara veya tavana çarpabilir. Kafesin dışında ne kadar çok vakit geçirirse odayı tanıması da o kadar kısa sürer.
-------------------------------------------------------------------------
- Muhabbet kuşları diğer kuşlarla aynı ortamda veya kafesde barındırılabilir mi ?
Bu konuyla ilgili portal kütüphande bakım kategorisinde bir çeviri mevcuttur. Muhabbet kuşları kendinden daha büyük veya küçük kuş türleri ile aynı ortamda bakılmamalıdır. Muhabbet kuşları büyük boyutlu ispinoz türleri, sultan papağanı gibi küçük boyutlu papağan türleri ile aynı ortamda bakılsa dahi ölümler ve yaralanmalara meydana gelebilir. Bu yüzden kimseye tavsiye etmiyoruz.
- Tellere tutunarak uyuma, geviş getirme, kusma, kur yapma, sürekli uyuma
|
|